Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do naszego kraju. Coraz częściej na naszych stołach gości ten niesamowity trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest zanadto rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do jakich posiłków.
Sklep z winami Kraków
Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić także z winem różowym.
wino w kartonie
Z jakim winem podawać dania rybne?
Stara norma mówi, iż do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Warto jednakże pamiętać, że nie jest to sztywna norma. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje jedynie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być podawana czy też z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.