Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz użytkowali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, czyli pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano umyślnie w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Wiele stuleci później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, aby zdobyć rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dziś. W dzisiejszych czasach większość spożywanych produktów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda kolosalnego trudu. czy barista to trudny zawód Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to wybitnie sporadyczne przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też stosownego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film