Smaczna kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród szerokich alternatyw, które proponuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, kolorów i duża porcja zdrowia.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Naszym rodakom włoska kuchnia, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie posiłki
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do makaronu. Co zjeść w Krakowie Ryby, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i przeróżne warzywa, powodują, że makarony nie mogą się znudzić.
Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, gnocchi, ravioli oraz szeroki wybór deserów – takich jak granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film