Warto spróbować dania kuchni staropolskiej

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się osobistymi obyczajami, zwyczajami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i prosta. Znacznej większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (które są niezmiernie doceniane na całym globie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za krajowe, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone z reguły z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to tylko pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się jednak jeszcze raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak ściśle mówiąc niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film